SVI

Toegevoegd aan winkelwagen

Afrekenen

De Smaak van Italië: ETTORE GERMANO WIJNEN


Column van Mark Bertrand:

La primavera, eindelijk! Zodra de zon zich ook maar even laat zien en de temperatuur stijgt, ben ik al bezig om buiten alles in orde te maken. Het winterstof weghalen, de loungeset weer op zijn plek, kussens erin gooien en de muziek aansluiten. En bij het aanbreken van een nieuw seizoen hoort het ontdekken van nieuwe wijnen. Het liefst die bol staan van eigenzinnigheid. Wijnen met een sterk karakter en een mooi verhaal. Ik presenteer: de wijnen van Ettore Germano.

Ik beperk me even tot drie van de in totaal veertien wijnen van deze markante oenoloog. Markant omdat Ettore het familiebedrijf heeft omgeturnd van een bedrijf dat druiven verbouwde en verkocht aan wijnmakers naar een wijnproducent met allure. De hoogste Italiaanse wijnonderscheiding, le tre bicchieri, lijkt de norm voor Ettore Germano. Dat het met de kwaliteit van zijn wijnen wel goed zit, bewijst het feit dat zijn Barolo Riserva Lazzarito uit 2008 vorig jaar is uitgeroepen tot de beste in zijn soort. En dan ben je een hele grote heer! Onze Ettore wordt niet voor niets de barolo-specialist genoemd. Daarover later meer. Nu eerst verder over de Langhe Chardonnay. Eigenlijk geeft deze wijn meer dan de typische chardonnay-smaak. Je proeft de rijke berglucht van de heuvels van Serralunga d'Alba. Met een bittertje in de verte en een mooie limoen in de neus merk je dat de druiven hebben moeten werken. En daardoor is iedere slok weer een nieuwe ontdekking.

Nu eentje die mij op meerdere fronten heeft verrast: de Hérzu. Deze honderd procent riesling-wijn is de Alfa Romeo onder de witte wijnen. Hij is sierlijk, sportief en krachtig. Parfumerig qua smaak, complex in de neus, kurkdroog en vol in de afdronk. Een wijn die met respect behandeld dient te worden, eentje die gewaardeerd dient te worden. Maar er is nog een verrassing. Deze riesling-wijn wordt verbouwd in de barolo-regio. Friuli of Alto-Adige, daar verwacht je een riesling. Maar in Piemonte mag het toch wel bijzonder genoemd worden. In de volksmond wordt de Hérzu dan ook de Judas onder de rieslings genoemd vanwege het feit dat de normale regio 'verraden' wordt. Voor mij is deze Hérzu dé verrassing van deze lente.

En dan mocht ik de barolo 'Serralunga d'Alba' proeven. Met een respect dat past bij een wijn die de naam barolo mag dragen, decanteerde ik deze wijn. Ik was benieuwd hoe een barolo smaakt afkomstig van een specialist. Nu wordt een barolo vaak als zwaar en uiterst complex bestempeld. Ettore heeft echter een barolo 2.0 gecreëerd. Deze is speelser, zelfs wat spicy en heeft de kenmerkende afdronk van een typische barolo. De kwaliteit 'hangt in het glas' en de tannines zijn rijkelijk aanwezig. Complex zonder te overdrijven en door zijn speelse karakter is deze barolo anders dan zijn traditionele soortgenoten. Tel daarbij op dat deze jongen een beperkte productie van zevenduizend flessen per jaar kent en je genoeg redenen geeft om 'si' te zeggen tegen deze creatie. Lekker in de voorjaarszon genieten van wijnen met een eigen karakter, het kan haast niet anders dan dat het een mooie lente gaat worden. Ik kan je daarvoor nog minstens elf redenen geven. Ik heb namelijk pas drie wijnen van Ettore Germano gedronken...

Ciao,

Mark

De wijnen van Ettore Germano zijn verkrijgbaar via svi.be

De Smaak van Italië: ETTORE GERMANO WIJNEN

Laaste nieuwe posts