SVI

Toegevoegd aan winkelwagen

Afrekenen

De Smaak van Italië: ENGELTJES VAN KERSTWIJNEN

Column van Mark Bertrand:

Het is een traditie geworden. Zo tegen het einde van oktober komen we met mijn familie bij elkaar en dan neem ik wijn mee. En dan niet zomaar een wijntje om weg te slobberen, maar de wijn die door mijn vriend Toni Etneo en mij genomineerd zijn als dé wijn voor de aankomende feestmaand. De voorselectie begint al in september en ik kan je verzekeren: dat is bepaald geen straf. Na een zorgvuldige proeverij bleven er drie wijnen over en het is dan aan la mia famiglia om als testpubliek te fungeren. En ook zij vinden dat geen straf. Helemaal niet als je wijn van het wijnhuis van familie Angeli di Varano meeneemt.

'Probeer deze maar eens'. Met een grote glimlach schoof Toni ergens in september mij drie glazen toe. Tien minuten later was ik om. De ene intrigeerde mij nog meer dan de andere. Ik proefde het ziltige van de zee en het aardse van de natuur. Dat smaakte duidelijk naar meer. Toen Toni me ook nog de flessen liet zien, wist ik het zeker: dit worden de feestwijnen anno 2015. De familie Varano heeft niet alleen aandacht besteed aan de inhoud, maar ook aan de buitenkant van de flessen. En met december in het vooruitzicht is dat een duidelijke pré. De feestwijnen voor dit jaar bestaan uit een familie van drie: een bianco, een rosato en een rosso. Een compleet pakket dat met gemak past bij iedere feestdis. Die combinatie van ziltig en aards komt door de ligging van de wijngaard. Het landgoed ligt namelijk in De Marken, tegen het Parco del Monte Conero aan, ter hoogte van Portonovo. Een belangrijk uitgangspunt voor het maken van de Angeli-wijnen is het respect hebben voor de natuur en het creëren van een eigen karakter. Dat laatste is overigens meer dan gelukt; het zijn 'engeltjes' met een stevige eigen wil.

Ik zal ze alle drie even de revue laten passeren, om te beginnen met de bianco. Deze jongen blijft prima liggen op de tong, is complex qua smaak, is goed droog en is aanwezig. Combineer hem met zoete versnaperingen en de smaak is nóg aanweziger. Met een bitter kaasje versterkt het de droogheid, maar persoonlijk waardeer ik deze witte wijn meer op zijn eigen smaak. Hoe anders is de rosato! Hij is eveneens droog maar dan houdt de vergelijking ook direct op. Zo zit er een klein prikkelend zuurtje in de afdronk en is het een prima wijn om te combineren met verschillende hapjes. De rosé smaakt heerlijk met prosciutto, olijven of schapenkaas. En dan het klapstuk van de avond: il rosso, de Montepulciano. Een wijn met veel aardse tonen, bloemrijk en een zoete ondertoon. Op zich is dat een bijzondere combinatie en toch is deze rode wijn elegant en toegankelijk. Combineer hem met een kaasje en de bloemenzee wordt nog sterker. Buonissimo!

Welke het lekkerste is? Poe, daar kan ik geen antwoord op geven. Ik weet wel dat je met deze familie iets bijzonders op tafel zet. Het zijn wijnen die respect vragen en die het ook verdienen om het te krijgen. Ze zijn prima te combineren en passen dan ook goed bij verschillende gerechten. En dan die flessen, prachtig gewoon. Goed, het gaat om de inhoud maar ook het oog wil ook wat. En dat is met deze wijnen helemaal gelukt! Wedden overigens dat Toni van tevoren wist dat ik voor deze wijnen zou vallen? Echte vrienden kennen me maar al te goed. Grazie amico mio!

Ciao,

Mark

De Smaak van Italië: ENGELTJES VAN KERSTWIJNEN

Laaste nieuwe posts